妈妈育儿网

“奄尖”妈咪遇到“耐心”爸爸,唔服唔得

虽然我唔系最奄尖嘅处女座,但系生活中都会显得比一般人要求要高,追求完美,当然呢样野都唔系一般人可以忍受到,不过好彩自己遇到非常有耐心嘅摩羯座老公,我咩要求他都好有耐心去做,而且有时令奄尖嘅我心服口服。
  岩好前排天热,宝宝冇乖乖食饭成日食零食,唔知系食得唔够科学定时,距好热气,便便干、尿黄,还话喉咙痛。老公话要去同宝宝买点降火嘅药,我即时阻止,“唔得,细路仔唔可以郁d就吃药噶,我去问下人地有冇下火嘅偏方”。跟住我就自己去稳了。
  等我帮宝宝做好左下火嘅红薯泥,老公话都系买药俾宝宝吃啦,仲话打过电话俾做医生嘅朋友问过,人地医生话宝宝热气系“内在病因”,必须吃药,而且现在有宝宝下火嘅专用药,安全性几好。
  真系了解我,老公就知道我怀疑呢个药安唔安全,睇来早有准备。所以将距果个医生朋友推荐嘅几种药都讲左俾我知(有几种药名都记得好清楚,睇来用心良苦啊)。突然觉得“小儿七星茶”这个名听起身都几熟下,哦,系今天去韦杰妈果度“取经”果阵韦杰妈说过。距话一路都俾小韦杰用来下火,因为我一心抵触药物,就冇将呢句野摆系心度。
  望住老公真诚嘅表情,我有d感动,“果个小儿七星茶似乎唔错”。早有准备嘅老公即刻答话,“系呀,呢只系人地医生极力推荐噶,针对宝宝体质噶,纯中药,山楂、稻芽、薏苡仁。。。。七种中药组成噶,药食同源、药性温和。。。(医生嘅说话又记得记清楚喔,有耐性!)呢个配方都成百年了,你话有几多代妈咪都用过吖,实冇问题噶。”
  于是,我呢个奄尖嘅妈妈俾呢个耐心嘅爸爸说服左,好啦,就试下呢个七星茶啦。跟住老公系药店买左两盒,为左满足奄尖嘅我,仲拣左一个大牌子嘅药,具体牌子唔讲了,费事好似做广告甘,又一次感动。
  结果宝宝喝左两天便便就好翻,跟住都冇话喉咙痛了,之后韦杰妈话宝宝热气用七星茶好有效噶,中药处方,吃得又放心,这句野唔够“专业”!呵呵,都系老公犀利,仲犀利过我呢个妈妈专家,真系要写个服字俾距啊!
咪系,我都觉得耽误宝宝病情先系对宝宝最大嘅伤害,好似我细个果阵感冒甘嘅小病都唔会去吃药,点知宜家留底病根,咩鼻炎咽炎都系感冒冇及时医治留低嘅,宜家我宝宝热气、感冒我都好小心,就算系小病都要及时吃药,唔好再好似我甘留底病根啦
做daddy ,mami加一d唔简单啊,细路仔又要认认真真照顾,要耐心先的啊
其实“是药三分毒”系指药物嘅药效,药物应该系依靠这点毒性来医病噶,因为人得病就系因为身体入边有毒,药物可以医病就系“以毒攻毒”,所以病左吃药就可以医病,冇病吃药药物嘅毒性就会表现出对身体有伤害。所以只要病左之后吃岩药对身体系唔会有伤害噶,小儿七星茶系针对宝宝热气嘅专用药,宝宝出现便便干、长口疮呢d热气症状饮七星茶就系对症下药,所以唔会有咩伤害咯。
果只小儿七星茶咧,我仔仔都饮过,效果唔错添...
还是让宝宝多喝水,这样对身体也好啊